Ce se poate vizita în Cetatea Alba Carolina într-o singură zi: recomandări pentru câteva ore pline d
- DropTesT
- Oct 9, 2017
- 2 min read
Partea I:

Din start spunem că e bine ca în Cetatea Alba Carolina să ajungeţi înainte de schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, adică înainte de ora 12:00. Nu va luaţi după ce spun unii şi alţii, este un moment viu din viaţă cetăţii care merită văzut. Mai cu seamă că în week-end se trag şi salve de tun!
După spectacolul Gărzii, puteţi să admiraţi fortificaţiile din zonă sau chiar să urmaţi Traseul celor Trei Fortificaţii, unde veţi vedea Poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie şi locul de belvedere. Trebuie să plătiţi însă un bilet, care va costă 10 lei. Pentru un bilet de 20 de lei aveţi acces şi la bastionul Saşilor şi Sala Armelor din incintă. Trebuie să ţineţi cont însă că acestea sunt închise în fiecare luni).

Partea a II-a:
Nu uitaţi însă pentru ce aţi venit la cetate - mai aveţi de vizitat încă multe alte obiective, cum ar fi celula în care a stat Horea înainte să fie executat şi temniţa (despre care puteţi află mai multe din Traseul Eroilor Neamului Românesc), Sala Unirii (locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, la 1918, unde intrarea este liberă) împreună cu Muzeul Unirii. Clădirea a fost construită în secolul XIX şi a fost folosită drept cazina de către armată austro-ungară. În interior sunt exponate din perioadă Marii Uniri. Aici veţi vedea, printre altele, un craniu despre care se spune că ar fi trecut printr-o intervenţie chirurgicală care le-ar da mari bătăi de cap chiar şi medicilor din ziua de azi.
Partea a III-a:
Odată rezolvată şi această ”problemă”, ne întoarcem la programul vizitei şi va recomandăm să va continuaţi plimbarea şi să vizitaţi Catedrală Ortodoxă, unde, în 1922, au fost încoronaţi Maria şi Ferdinand ca Regi ai României Mari. Merită să mergeţi apoi şi la Catedrala Româno-Catolică, pentru că e o locaţie superbă! Aici se poate urca în turnul Catedralei, unde a fost amenajat un spaţiu expoziţional. Dacă e vineri şi va mai prinde seară prin oraş, puteţi să întârziaţi puţin şi să va ocupaţi un loc pe treptele din apropierea celor două catedrale, că să asistaţi la demonstraţiile militare ale Legiunii a XIII-a Gemina.
Comments