top of page

Top 10 Cele mai frumoase locuri din Romania !!! 10 destinati turistice in Romania !!!

  • Frinculeasa Alexandru
  • Jul 20, 2016
  • 8 min read

1 - Cascada Bigăr

Cea mai frumoasa cascada din lume se afla in Romania! Bigăr, zice-se, este cea mai frumoasă cascadă din lume. Nu mai este un secret, cred, pentru nimeni, după ce toată presa românească a vuit la un moment dat pe seama topului întocmit de un site obscur, the World Geography. Să fie oare cascada din județul Caraș-Severin cea mai frumoasă de pe întreg mapamondul? Cel mai probabil, nu. Nici măcar din România, Vânturătoarea fiind după umila-mi părere mult peste în fotogenie. Frumusețea, însă, e un subiect extrem de personal, iar în materie de turism, ceea ce contează cu adevărat, este povestea, ce se spune despre un anumit loc.

Să vă ofer numai un exemplu: balconul Julietei din Verona ar fi fost o platformă ca oricare alta, uitată într-un colț de oraș, dacă nu era povestea romantică a lui Shakespeare care să-i dea o aură pasională. Pentru turismul din Banat și pentru cel autohton, în general, nu contează cum e Bigăr de fapt, contează cum o promovăm noi lumii întregi. E suficient că are un nume sonor în engleză (Bigger - mai mare) și că o dăm drept cea mai frumoasă. E atât de simplu să aduci turiști în zonă! Dacă vom continua, constant, să-i facem reclamă ca atare, vom avea numai de câștigat. Iar riscul ca turiștii să plece dezamăgiți este minim: avem o țară extraordinar de frumoasă (aici nu exagerăm!) și cert cascada își are doza sa de unicitate, nu neapărat de frumusețe fără margini: mai numiți voi una căreia să-i cadă apa ca-ntr-un evantai! :) Dacă n-ați apucat încă să vedeți minunea, nu mai stați acasă! Mergeți de-o vedeți și de-o pozați, rugămintea mea este, însă, dacă tot sunteți în zonă, să cheltuiți bani aici pentru a stimula economia locală - fie prin cazare (în Oravița, Anina sau Băile Herculane), fie printr-o masă la restaurant, fie prin cumpărarea unei gustări de la un magazin din orașul Bozovici. Sau dacă ajungeți vara, veți plăti oricum 5 lei la cascadă (taxă nou înființată de când cu celebritatea peste noapte).

cascada bigar toamna Recomandarea mea este să veniți în extra-sezon, când nu sunt concedii, căci doar atunci vă veți putea bucura, cât de cât, de farmecul locului. Altfel, chiar și într-o zi mohorâtă de final de noiembrie, când dădea să se întunece, turiști erau destui în preajmă, nu neapărat dintre cei de care să-ți fie mai mare dragul să-i întâlnești, dar nici taxa nu era în vigoare. Practic, ca să vedeți Cascada Bigăr nu trebuie să plătiți 5 ron. E suficient să vă opriți pe marginea Drumului Național 57B, în dreptul Paralelei 45, și s-o priviți. Dar dacă tot ați venit până aici, e păcat să nu treceți de poarta din lemn, să vedeți cascada de deasupra sau dintr-o parte, să mergeți până la Izbucul Bigăr, de unde izvorăște minunea din aval sau să urcați cu mare băgare de seamă la Grota Bigăr, pentru doar câteva minute distanță de șosea, la deschizătura în inima Cheilor Minișului. Peisajul din jur este fabulos, de altfel ajungeți să vă convingeți de asta până să nimeriți la Cascadă, DN 57B străbătând, indiferent din ce direcție ați veni, Cheile Minișului. Cum ajungeți?

Cu mașina. Altă posibilitate nu văd, zona fiind pustie în afară de agitația care se iscă în jurul cascadei, dar de o frumusețe de necontestat, rută de autobuz o fi, dar pentru un turist e greu de nimerit orarul, iar cale ferată nu e nicăieri prin apropiere. DN 57B este deci un drum pe care trebuie să mergeți cel puțin o dată în viață pentru peisajele răpitoare, satele bănățene și tihna pătrunzătoare, măcar pe tronsonul Oravița-Iablanița, pe la jumătatea căruia se află Bigărul. Spre acest drum puteți veni din Reșița, prin Anina (DN 58), de la Oravița, dinspre Orșova spre Caransebeș (E70) sau invers, la intersecția cu DN 57B fiind indicator spre Cascada Bigăr.

2 - Peştera Huda lui Papară

Peştera Huda lui Papară - Cea mai frumoasa pestera din Romania!!! ..

Înainte de toate vă spunem că „huda” înseamnă gaură”. Acestă peşteră este pe locul întâi deoarece are mai mult de o calitate. Astfel, ea este: cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Munţii Trăscăului sunt cei ce adăpostesc Huda lui Papară, mai exact comuna Sub Piatră, judeţul Alba.

Pentru a face o vizită a unei peșteri o plăcere, trebuie avut în vedere faptul că este recomandată o îmbrăcăminte impermeabilă, un pic groasă, deoarece în peșteri gradul de umiditate este destul de ridicat.

3 - Lacul Bâlea

Lacul Bâlea este un lac glaciar (format în circ glaciar) situat la o altitudine de 2040 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafața de 46508 m2 și adâncimea de 11,35 m. În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație științifică.

Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea. În Munții Făgăraș se mai află și lacurile Capra, Podragu mic, Podragu Mare, Avrig, Urlea, etc.

În anul 2006 a fost construit în apropierea lacului Bâlea primul hotel de gheață din Europa de Est în forma unui iglu de 16 locuri[1].

4 - Lacul Albastru

Lacul Albastru, singurul din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină. Lacul Albastru s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara în anii 1919 – 1920. Datorită solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald. Când mina este inundată, datorită sulfurilor, apa capătă o nuanţă puternică de verde care bate uşor spre albastru. Când mai multe persoane înoată în lac, acesta îşi schimbă culoarea într-un albastru puternic. Aria naturală se află în partea central vestică a judeţului Maramureş şi cea nord-vestică a oraşului Baia Sprie, la o altitudine de 500 m. la poalele Munţilor Gutâi

5 - Canionul 7 scari din muntii Piatra Mare

O alta minune a Romaniei este Canionul 7 scari din muntii Piatra Mare,Brasov . Numele Canionului este dat de 7 cascade. Canionul are o lungime de 160 de m si o diferenta de nivel de 58 de m. A devenit unul dintre cel mai frumoase locuri de vizitat datorita impresionantului peisaj. Ultima scara a cascadei masoara 35 de metri inaltime iar prima 8 metri.

6 - Lacul Dracului

Lacul Dracului este numele unui lac carstic din Munții Locvei, situat în partea de început a Cheilor Nerei, în județul Caraș – Severin. Lacul este considerat monument al naturii. Face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Lacul a fost inițial un lac subteran, însă, odată cu prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii de la Lacul Dracului, acesta a apărut la suprafață, spre deliciul turiștilor. O parte din malurile sale au rămas în surplombă. Lacul seîntinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară. Diametrul lacului este de 20m, în timp ce adâncimea maximă variază între 9 și 12 m.

Lacul Dracului se află chiar la una din cele două intrări în peșteră. Cealaltă intrare întâlnește galeria principală, cu o lungime de 70m, după aproape 20m. Galeria nu are nici un fel de formațiuni speologice specifice. În timpul ploilor abundente, galeria nu poate fi vizitată, deoarece este inundată complet.

Apa lacului are o culoare albastru – verzuie, însă poate varia în funcție de culoarea cerului care este oglindită în apă.

In aceste locuri mai circulă și o legendă, potrivit căreia în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut pariul cu un bătrân. Se spune că, într-o zi, bătrânul, păstor fiind, își plimba caprele pe o pajiște de lângă lac. La un moment dat, apare ca din senin un omuleț mai ciudat care îl provoacă pe păstor să îi frigă peștele fără ca el să se îndoaie. Păstorul, fiind isteț, acceptă, dar pune condiția ca și dracul să-i frigă un cap de țap, dar fără să rânjească. Așadar, păstorul ia peștele, îl frige și acesta nu se îndoaie. Dracul, la rândul lui, ia și el capul de țap, îl leagă bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arată dintîi. De ciuda că a fost păcălit, dracul se aruncă în apele lacului. De atunci i-a rămas numele de Lacul Dracului.

Localnicii susțin că lacul nu are fund, că are mai multe tunele subterane, iar cine se avăntă să facă baie în lac nu se mai întoarce niciodată.

Ansamblul este considerat monument al naturii, inclus în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

7 - Transfăgărăşanul

Transfagarasanul uneşte regiunile Transilvania şi Valahia, pe o distanţă de 90 de kilometri de traseu spectaculos, plin de curbe si pante. În anul 2009 a fost pentru prima oară declarat de cei de la Top Gear cel mai spectaculos drum din lume, iar de atunci îşi păstrează locul în toate topurile.

8 - Tunelul Dragostei

Tunelul se intinde pe ruta de cale ferata intre Caransebes si Boutar, intre localitatile Obreja si Glimboca, la 10 km de Caransebes. Intre aceste localitati se afla o sosea dreapta. Dinspre Glimboca, in partea stanga, soseaua se bifurca si un drum coteste catre calea ferata. Tunelul dragostei, asa cum a fost el denumit dupa cel din Ucraina , este un loc perfect pentru indragostitii care se pot bucura aici din plin de natura, nestingheriti, pot face fotografii spectaculoase sau pur si simplu admira peisajul care te lasa fara suflare. Florin Avramescu, un cunoscut fotograf de la noi a postat pe blogul personal cateva fotografii incredibile cu acest tunel, povestind totodata despre aceasta minunatie mai putin cunoscuta romanilor : "In urma atator discutii aprinse de pe paginile grupurilor care promoveaza locurile frumoase din Romania precum ca acest loc ar fi in Ucraina si nu in Romania m-am gandit ca ar fi bine sa incerc sa documentez si prin alte poze si prin povestea lui ca locul este in Romania si nicidecum in alta parte.".

9 - Focul viu - Buzau

Fenomenele ciudate din judetul Buzau atrag o multime de vizitatori. Este unul din locurile unde focul tasneste din adancul pamantului. Aceste focuri vii sunt rezultatul unor emanatii de gaze existente in anumite zone. Se pot vedea flăcări care izbucnesc din pămant înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare alteori abia pâlpâinde - depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii: la fel de bine pot fi stinse temporar.

Dacă plouă puternic se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul.

Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere - 25 mp . Se ajunge[3] [4] folosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari-Terca. Pînă la Lopătari drumul este asfaltat. De la Lopătari încolo, în ceea ce privește accesul la obiectivul turistic infrastructura locală este cel puțin nesatisfăcătoare (se merge pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul foarte degradat iar indicatoarele lipsesc). În apropiere relativă de Focurile Vii drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere.

De la locul pînă unde se poate înainta maxim cu o mașină mică, se merge inițial pe lîngă firul apei pana la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil ulterior. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a sui coasta dealurilor.

Suprafața focurilor este destul de mică și se poate rata ușor, mai ales că traseul nu are nici un fel de marcaj. Uzual drumul are cam 30-35 minute de mers, dar cu rătăceli și cu ocolișuri cu tot poate sui la 45 -55 min.

10 - Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita. Cheile au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova. Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Roșu în amonte până la localitatea Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz. Cheile Bicazului sunt incluse Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș și fac parte din rezervația naturală Cheile Bicazului și Lacul Roșu (2.126,53 ha)[1]


Comments


Copyright @2016 Meleagurile romanesti. Made with MaterializeCSS.

© Copyright®
  • White Google+ Icon
  • Twitter Clean
  • White Facebook Icon
bottom of page