top of page

Obiective turistice de vizitat in Apuseni..Concediu de vis !!! ....

  • Writer: DropTesT
    DropTesT
  • Jul 21, 2016
  • 3 min read

1 - Ghetarul de la Scarisoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.

Localizare

Drumul spre peșteră pornește din comuna Gârda de Sus, situată pe valea Arieșului Mare la 32 km amonte de Câmpeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Gârda Seacă pe care se ajunge, după aproximativ 1 km, la gura Văii Ordâncușa. De aici există trei variante. Prima este poteca turistică marcata cu cruce roșie, care mai întâi trece prin cătrumul Mununa și după un traseu de 10 km, ajunge la Peștera Scărișoara. Cea de a doua variantă este drumul asfaltat de pe valea Ordâncușei, de 23 km. care duce până în cătunul Ghețar. Ultima și cea mai nouă variantă este pe Valea Gârda Seacă. La 2 km de la gura Urdâncușei pornește un drum forestier prin Mununa până la Ghețar lung de 12 km. Peștera este localizată la 46°29′23″N 22°48′35″E7

Descoperire

Nu se cunoaște data exactă când a fost descoperită peștera. Cea mai veche mențiune asupra peșterii este făcută de A. Szirtfi în 1847. K. F. Peters și A. Schmidl dau primele informații științifice în 1861, respectiv 1863. Al. Borza studiază repartiția florei și fenologia vegetației din pereții avenului, Emil Racoviță (1927) cercetează formațiunile de gheață iar V. Pușcariu (1934) face o prezentare științifică și turistică. "Rezervațile" Ghețarului sunt explorate de-abia în 1947 de Maxim Pop și Mihai Șerban. După o stagnare de 15 ani, studiul Ghețarului Scărișoara este reluat în 1965 de Iosif Viehmann, Gh. Racoviță, M. Șerban, T. Rusu și V. Crăciun.

2 - Stana de Vale

Un adevarat colt de Rai ascuns in Apuseni, Stana de Vale isi imbie turistii cu ape oligominerale si un climat cu presiune atmosferica scazuta astfel incat un sejur in aceasta mica statiune este intotdeauna dedicat relaxarii. Panoramele superbe din jur si monumentele naturale ce pot fi vizitate in zona sunt si ele atractii inedite. Din Stana de Vale se poate ajunge foarte usor la Izvorul Minunilor, dar si la alte cascade pitoresti.

3 - Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului din Apuseni sunt unul dintre cele mai mari complexe carstice din Romania. Aflate in platoul Padis din nordul Muntilor Bihor, Cetatile Ponorului sunt formate din trei doline mari aflate intr-o depresiune impadurita. Pestera cu acelasi nume a fost declarata monument al naturii si are o lungime de 3.800 m. Intrarea in pestera se face printr-un portal urias, de 70 m, decupat in peretele primei doline, sau prin cea de-a doua dolina. Desi nu este usor de explorat, merita tot efortul. Nu degeaba Pestera Cetatile Ponorului este recunoscuta drept una dintre cele mai frumoase din Romania

4 - Cascada Valul Miresei

In Apuseni vei da peste o sumedenie de cascade superbe, insa niciuna nu este mai impresionanta decatCascada Valul Miresei. Cunoscuta si sub numele de Cascada Rachitele, aceasta cadere de apa are o inaltime de 30 m si se afla la poalele Masivului Vladeasa. Legenda spune ca o mireasa a cazut de pe stancile abrupte, iar voalul sau a ramas agatat de pietre. In acel loc nuntasii au inceput sa planga si asa s-a format cascada, din larcrimile lor. Iarna aceasta cascada este si mai frumoasa. Cand apa ingheata temerarii practica alpinism pe fatada ei.

5 - Pestera Ursilor

O alta caverna impresionanta din Apuseni este Pestera Ursilor, faimoasa pentru fosilele de urs de caverna ce au fost gasite aici, specie care a disparut in urma cu 15.000 de ani. Desi nu poti explora decat o parte din pestera lunga de 1,5 km, vei putea admira stalactite si stalagmite in forme ciudate, Casuta Piticilor, Lacul cu nuferi, Palatele fermecate, Portalul, Pagodele si o sumedenie de alte formatiuni interesante. Tot in aceasta pestera au fost gasite fosile de leu si hiena de pestera, capra neagra si ibex.Pestera Ursilor se afla langa localitatea Chiscau, in comuna Pietroasa.

6 - Groapa Ruginoasa

Unul dintre cele mai interesante peisaje din Romania se afla la Groapa Ruginoasa din Muntii Apuseni. Aceasta zona neobisnuita este o ravena uriasa cu rupturi rosiatice, care s-a format prin eroziunea torentiala. Si in prezent, procesul de eroziune se desfasoara in continuare, astfel incat zona este in continua schimbare. Cu o latime de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri,Groapa Ruginoasa surprinde cu nuantele infinite de rosu si oranj ce devin si mai puternice atunci cand ploua.


Kommentarer


Copyright @2016 Meleagurile romanesti. Made with MaterializeCSS.

© Copyright®
  • White Google+ Icon
  • Twitter Clean
  • White Facebook Icon
bottom of page