Gradina Zmeilor , un loc ce merita vizitat ..Fiecare stanca are o poveste .
- DropTesT
- Jun 11, 2017
- 2 min read

La poalele dealului Dumbrava, în apropiere de Jibou, judeţul Sălaj, se întinde un ţinut unic în România: Grădina Zmeilor. Dacă ai ajuns din întâmplare aici, fără să cunoşti povestea locului, vei avea impresia că te înşeală privirea, şi, cumva, ai aterizat din întâmplare în Meteora grecilor. Nici vorbă. Te afli în Grădina Zmeilor, o arie naturală protejată care cuprinde un ansamblu neregulat de stânci. Acest loc plin de legende şi poveşti interesante te va cuceri din prima clipă.
Grădina Zmeilor este considerată a fi una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din Transilvania. Ansamblul neregulat de stânci s-a format în sute şi chiar mii de ani, sub acţiunea ploilor, a zăpezilor, a vântului şi a prăbuşirilor concomitente de teren. Solul din care sunt plămădite statuile din Grădina Zmeilor are culori diverse, de la cenuşiu închis până la diferite nuanţe de galben. Fiecare stâncă îşi are propria poveste şi propriul nume. Astfel, în grădina Zmeilor veţi face cunoştinţă cu Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Eva, Căpitanul, Soldații, Degeţelul, Moşul şi Dorobanțul.

Aceste stânci neregulate au stârnit de-a lungul timpului imaginaţia locuitorilor zonei. Numeroase legende, care mai de care mai fanteziste atrag anual sute de turişti. Localnicii sunt mai mult decât bucuroşi să le vorbească noilor ajunşi despre poveştile pe care, la rândul lor, le-au auzit de la bunici. Dar să le luăm pe rând.
Denumirea oficială a acestei arii naturale protejate este Grădina Zmeilor. Oamenii locului îi mai spun Fata Cătanii. Rezervaţia naturală a căpătat acest nume de alint datorită uneia dintre legendele locale. Termenul de cătană face referire în această parte a ţării la o femeie autoritară şi severă, precum căpitanii din armată. Legenda locală spune că o tânără fată s-ar fi îndrăgostit de un soldat. Mama sa vitregă nu a agreat povestea de amor dintre tânără şi soldat, a blestemat-o, iar fata s-a transformat în stâncă.
Zmeii, personajele principale în legendele locale
O altă poveste din bătrâni spune că întreaga zonă era casa unor zmei care furau fetele localnice, iar într-una din zile, zmeul cel mai mare dintre toţi a furat soarele de pe cer. Un tânăr curajos a mers să îl înfrunte şi a eliberat soarele. Zmeii cei mici, veniţi să-i dea o mână de ajutor celui răpus, au ajuns prea târziu, iar strălucirea soarelui aflat din nou pe cer i-ar fi transformat în stânci.
コメント